anielno.pl

Rodzicielstwo i Lifestyle

słodycze z ameryki
Zdrowie

Słodycze z ameryki – czy wszystkie są niezdrowe?

Według powszechnej opinii słodycze są produktami, które zawierają dużą ilość cukru, przez co powinniśmy ich unikać. Przyczyniają się do wielu chorób oraz uzależniają równie mocno co alkohol i papierosy. Ale czy słodkie zawsze oznacza niezdrowe?

Zdrowe słodycze dla dzieci

Dla prawdziwych łasuchów jeden cukierek lub mała kostka czekolady to zdecydowanie za mało. Oczywiście największymi łasuchami są dzieci. Podczas zakupów trudno im odmówić kolejnej paczki kolorowych żelków czy cukierków. Takie produkty zawierają w sobie bardzo dużo cukrów i innych składników, które nie mają żadnego pozytywnego wpływu na rozwój dziecka. Na szczęście jest na to sposób. Dla dzieci kochających żelki, powstały żelki w nieco zdrowszej odsłonie – bez cukru i z dużą zawartością witamin, można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub aptekach.

Jak ograniczyć spożywanie słodyczy?

Obecnie coraz trudniej jest oprzeć się pokusie zakupu słodyczy. O ile systematycznie wpajamy dzieciom wiedzę na temat tego, jak negatywnie wpływają na ich organizm słodycze, uczymy ich jak wybierać zdrowe przekąski, tak niestety czasem sami sobie nie potrafimy odmówić. Szczególnie jeśli przechodzimy obok cukierni, z której wydobywają się słodkie zapachy, albo mijamy witryny sklepów przyciągające nas swoimi hasłami „słodycze z ameryki”, „słodycze z każdego kraju”. Chęć spróbowania „innych smaków” bywa silniejsza i ulegamy pokusie.

Ograniczenie spożywania słodyczy jest bardzo trudne szczególnie dla osoby, która dosłownie kocha jeść słodycze. Nie mniej jednak, jeśli decydujemy się już na taki krok to powodów na pewno jest wiele. Każdy na pewno wymieniłby inny, ale wszystkie wiążą się ze zdrowiem. Jest to na pewno jeden z najważniejszych powodów, który prowadzi do ograniczenia spożywania cukru. Niestety jest on niemal wszędzie, choć nadal w cukierkach, ciastkach, batonach jest go najwięcej. Czasem w składzie, na odwrocie produktu, kryje się pod nazwą „syrop glukozowo-fruktozowy”.

Wiele osób nadal nie potrafi czytać składów produktów, przez co nie może racjonalnie wybierać pełnowartościowych produktów. Nie zmienia to faktu, że cukier pod każdą postacią i nazwą szkodzi naszemu organizmowi tak samo. Osłabia nasz układ odpornościowy, prowadzi do chorób serca, otyłości oraz przyczynia się do powstawania próchnicy i pasożytów. Dlatego tak ważne jest, wyeliminowanie cukru z codziennej diety, do absolutnego minimum. Jest to z pewnością bardzo trudne i wymaga zdyscyplinowania i samozaparcia, ale dla polepszenia stanu zdrowia warto zdobyć się na takie poświęcenie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *